Isofix

Isofix sidrišča v sedežu avtomobila

Večina novejših modelov avtomobilov je že opremljena s pritrditvenimi točkami Isofix za varno pritrditev otroškega varnostnega sedeža.

Na zgornji fotografiji so prikazana Isofix sidrišča v avtomobilu.

Gre za standardiziran sistem pritrditve, ki omogoča, da se otroški sedež hitro, trdno in predvsem brez napak pri montaži namesti v avto. Otroški varnostni sedež ima posebna vodila, v karoseriji avtomobila pa so posebne zaponke (pod naslonom sedeža), v katere se potisne sedež.

 

Isofix podstavek
Isofix podstavek

 

Vendar POZOR: vsak Isofix avtosedež mora imeti dodatno oporo (podstavek oz. nogo) v dno avtomobila (v prostor, ki je sicer namenjen za noge potnika), da se morebitna nihanja kar najbolj ublažijo.
Druga možnost pa je povzeta po ameriškem standardu (NHTSA); tako imenovani Top Tether. To je, poenostavljeno povedano, dodatni pas, s katerim pritrdimo varnostni sedež v zgornjem delu, da ne zaniha.

 

Top Tether v avtomobilu

Top Tether v avtomobilu

 

Top Tether avtosedež

Top Tether avtosedežPri vsem navedenem pa velja izpostaviti, da je Isofix sistem uporaben največ do 18 kilogramov otrokove teže (to pomeni, da je Isofix sistem primeren za avtosedeže skupin 0+ in I, oziroma največ do starosti cca. 4,5 let).


Zakaj? Otrok, težji od18 kilogramov, mora biti obvezno varovan s sistemom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila (z varnostnim pasom - tako kot odrasla oseba).

 

V čem je prednost Isofixa?

Pri pritrjevanju otroških avtosedežev v avto z varnostnimi pasovi se velikokrat pojavi, da je namestitev avtosedeža pomanjkljiva ali celo napačna – statistika pravi, da je več kot 60% varnostnih sedežev napačno ali slabo pritrjenih, s pritrditvijo s sistemom isofix pa se ta odstotek zmanjša na manj kot 5%!

 

Preberite tudi: 

Zakaj moj otrok potrebuje otroški avtosedež?

Nakup avtosedeža in njegova pravilna uporaba

Lupinice in njihova uporaba v avtomobilu

Novi standard za otroške avtosedeže i-Size

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih