Nakup avtosedeža in njegova pravilna uporaba

Pravilna namestitev kupljenega avtosedeža v avto

Preberi več...

Nakup sedeža

.

Ko se odločate za nakup avtosedeža naj vas ne zapelje barvni vzorec. Najprej izberite varen model sedeža in šele nato barvni vzorec, ki ga imate na voljo.

.

Kakšen pa je varen oziroma primeren sedež, glede na velikost otroka? Ko boste otroka posedli v sedež, naj vam bodo osnovno merilo zgornja izhodišča varnostnih pasov, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice.

.

Svetujemo vam, da se za nakup sedeža odločite tam, kjer vam bodo ponudili nasvet in po možnosti pomagali pri namestitvi otroškega avtosedeža v vaš avtomobil.

.

Pravilno pripenjanje otroka v otroški sedež

Pravilno pripenjanje otroka v sedež


Nakup starih / rabljenih avtosedežev


Na trgu je zagotovo moč kupiti zelo veliko različnih rabljenih sedežev. Načeloma takšno rešitev odsvetujemo iz različnih razlogov. Eden izmed njih je, da je bil avtosedež lahko že udeležen v kakšnem trku, kjer je prišlo do deformacije plastike, poškodbe ogrodja….

.

Prav tako ne priporočamo uporabe sedežev, starejših od 8 let, saj se plastika ter drugi deli sedeža z leti obrabijo in izgubijo svoje prvenstvene lastnosti, pri čemer je velika verjetnost, da v primeru prometne nesreče sedež ne upraviči svojega namena.

.

Velja tudi pomisliti, da se tehnologija izdelave in varnostne zahteve konstantno spreminjajo v smeri višjih standardov varnosti, kar je za vašega otroka tudi najpomembneje.

.

Kako delujejo sile v primeru prometne nesreče pri uporabi ustreznih/neustreznih varnostnih sedežev?

Najlažje si delovanje sil ponazorimo z opravljenimi testi v različnih inštitutih.

V spodnjem video testu si lahko ogledate neverjetno delovanje sil v trkih in pomembnost pravilne uporabe sedežev in varnostnih pasov.

Video test otroškega avtosedeža

.

Napake ob uporabi avtosedežev

.

V naših mnogih svetovalnih programih in akcijah ugotavljamo, da je najpogostejša napaka na eni strani slabo ali napačno pritrjen sedež in na drugi strani nepravilno uporabljen zadrževalni sistem (varnostni pas) - s čimer pa seveda primerna varnost otroka v vozilu ni zagotovljena.

Pomanjkljivo zatisnjen varnostni pas pri otroškem avtosedežu

Pomanjkljivo zatisnjen sistem varnostnih pasov

 

Pravilno zatisnjen varnostni pas pri otroškem avtosedežu

Pravilno zatisnjen sistem varnostnih pasov

.

Osnovno merilo, kdaj otrok preraste sedež je, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov. Pomembno je tudi zavedanje staršev, da otroku varnostne pasove zategnemo tako močno ob otrokovo telo, da v primeru nesreče preprečijo preveliko nihanje otrokovega telesa.

.

Če je sedež napačno pritrjen, če otroka vanj ne namestimo pravilno in pasov ne zatisnemo dovolj močno, ali če avtosedež namestimo tja, kjer se bo ob trku sprožila varnostna blazina (Otroški avtosedeži in airbag), tvegamo nepredvidljive posledice in poškodbe otroka. Otroški avtosedež namreč v tem primeru ne opravi svoje naloge.

.

Pri Isofix sistemu pritrditve pa v nekaterih primerih v praksi žal prihaja do velikih napak, saj bi morali biti nekateri avtosedeži, ki nimajo dodatne opore na tla avtomobila, dodatno pritrjeni v zgornjem delu z dodatnim pasom, da avtosedež ne zaniha (to je tako imenovani Top Tether). Večina avtomobilov nima te pritrdilne točke, zato pred nakupom to preverite in se ne zanašajte na prodajalce, ki vam bodo prodali, mogoče tudi celo montirali, avtosedež samo na isofix pritrdilne točke pod naslonom sedeža!

 

Preberite tudi: 

Zakaj moj otrok potrebuje otroški avtosedež?

Lupinice in njihova uporaba v avtomobilu

Novi standard za otroške avtosedeže i-Size

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih