Novi standard za otroške avtosedeže i-Size

Julija 2013 je Evropska komisija sprejela nov standard ECE R129 v povezavi z “i-Size” glede testiranja otroških varnostnih sedežev (otroških zadrževalnih sistemov), ki je stopil v veljavo že leta 2014. Ob tem je jasno opredeljeno, da še vedno ostaja veljaven tudi standard testiranja ECE R 44/04. Oba standarda bosta torej vsaj še nadaljnjih pet let v veljavi. Standardi za testiranje otroških varnostnih sedežev zagotavljajo, da so sedeži homologirani in ustrezajo določenim kriterijem za uporabo v Evropi.

Zakaj moj otrok potrebuje otroški avtosedež?

Ste se kdaj vprašali, zakaj otrok potrebuje otroški avtosedež? Seveda se vsak otrok najbolje počuti v maminem naročju. A nekaj so dobri občutki in prijeten dotik, drugo pa so sile ob prometnih nesrečah. Že pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, se naletna teža poveča več kot 30 krat. To dejstvo lahko predstavimo s praktičnim primerom: ”mamica, ki tehta 50 kg, in sedi na prednjem sedežu, ob trku pa ni pripeta z varnostnim pasom in v naročju drži otroka, stisne otroka ob armaturo z naletno težo okrog ene tone in pol.’

Otroški avtosedeži skupina 0+ in njihova uporaba v avtomobilu

 

Praksa pokaže, da otroške avtosedeže skupina 0+ malčki po večini prerasejo med osmim in desetim mesecem starosti (naj vas ne zavedejo reklame, kjer ponujajo razne avtosedeže – lupinice do 18. meseca starosti – merilo je do 13 kg in to je v povprečju 9. mesec, saj je potrebno upoštevati tudi otrokovo višino in njegovo zanimanje za dogajanje okrog sebe, saj težko vidi iz ležečega položaja v lupinici.

Nakup avtosedeža in njegova pravilna uporaba

Ko se odločate za nakup avtosedeža naj vas ne zapelje barvni vzorec. Najprej izberite varen model sedeža in šele nato barvni vzorec, ki ga imate na voljo.

Kakšen pa je varen oziroma primeren sedež, glede na velikost otroka? Ko boste otroka posedli v sedež, naj vam bodo osnovno merilo zgornja izhodišča varnostnih pasov, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice.

Isofix

Večina novejših modelov avtomobilov je že opremljena s pritrditvenimi točkami Isofix za varno pritrditev otroškega varnostnega sedeža.

Na zgornji fotografiji so prikazana Isofix sidrišča v avtomobilu.

Pregled ECE skupin:Izberite pravo: RECARO

Za skrbne in odgovorne starše je uporaba avtosedežev za otroke samoumevna, v EU pa je od leta 1982 tudi zakonsko določeno, da morajo biti otroci v avtomobilih primerno varovani. To pogojuje uporabo varnostnih sistemov, testiranih in odobrenih s standardom ECE R44/04 ali R129.

ECE Standard razlikuje 5 različnih skupin glede na otrokovo težo:

  • skupina 0  (do 10 kg; oz. do približno 9 mesecev starosti otroka)
  • skupina 0+  (do 13 kg; oz. do približno 15 mesecev starosti otroka)
  • skupina l  (od 9 do 18 kg; oz. od približno 9 mesecev do 4 let in pol starosti otroka )
  • skupina ll  (od 15 do 25 kg; oz. od približno 3 do 7 let starosti otroka)
  • skupina lll ( od 22 do 36 kg; oz. od približno 6 do 12 let starosti otroka)

Seveda za otroka ni dovolj, da sedež ustreza njegovi starosti in teži, ampak mu mora biti tudi všeč, zato so vsi modeli avtosedežev RECARO na voljo v različnih barvah prevlek. Posebne visoko kakovostne prevleke so enostavno snemljive in jih lahko perete strojno pri 30°C.

Seveda so bili vsi materiali preizkušeni na najstrožjih testiranjih za bledenje barv, obremenitve pri uporabi in ustrezajo najstrožjim zahtevam po standardih: DIN, FMVSS ali BS.