Novi standard za otroške avtosedeže i-Size


Bistvene razlike med obema standardoma in kaj to pomeni za RECARO otroške avtosedeže…

Novi standard ECE R129 v povezavi z i-Size

Julija 2013 je Evropska komisija sprejela nov standard ECE R129 v povezavi z “i-Size” glede testiranja otroških varnostnih sedežev (otroških zadrževalnih sistemov), ki je stopil v veljavo že leta 2014. Ob tem je jasno opredeljeno, da še vedno ostaja veljaven tudi standard testiranja ECE R 44/04. Oba standarda bosta torej vsaj še nadaljnjih pet let v veljavi. Standardi za testiranje otroških varnostnih sedežev zagotavljajo, da so sedeži homologirani in ustrezajo določenim kriterijem za uporabo v Evropi.

Bistvene razlike med obema standardoma so:

ECE R44/4:
  • razvrščanje v skupine po telesni teži in starosti;
  • namestitev avtosedeža v smeri vožnje od 9 kg dalje;
  • pritrditev v avto mogoča z avtomobilskim varnostnim pasom in ISOFIXom.

ECE R129 in i-Size:
  • razvrščanje v skupine po telesni višini in starosti;
  • namestitev avtosedeža nasprotno smeri vožnje do 15 kg;
  • pritrditev v avto mogoča samo z ISOFIXom na označenih mestih i-Size v avtomobilu;
  • testiranje tudi na bočne trke.


Kaj to pomeni za RECARO otroške avtosedeže?

Vsi RECAROvi otroški avtosedeži so izdelani po naših zelo visokih standardih varnosti.

Najnovejši zelo dobri rezultati ADAC-a (tudi AMZS) in Stiftung Warentest-a (kjer testirajo tudi pod večjimi zahtevami in tudi bočne trke) potrjujejo, da standard ECE R129 ni nujno potreben za zagotavljanje maksimalne varnosti. Naši otroški avtosedeži so vsi opremljeni z napredno stransko zaščito (ASP – Advanced Side Protection), ki se dokazuje v preseganju vseh zahtev med testiranjem bočnih trkov. Že otroški avtosedež RECARO Privia, ki ima še vedno najboljši rezultat varnosti na svetu, omogoča, da otroci varno potujejo obrnjeni nasprotno smeri vožnje do 15. meseca starosti.

Z novim standardom bodo imeli starši na voljo izbirati med otroškimi avtosedeži, ki ustrezajo ECE R129 (i-Size) ali ECE R44/04 standardom. Otroški avtosedeži, ki so testirani po standardu ECE R44/04 se seveda še vedno lahko uporabljajo in bodo na tržišču še več let. Oba standarda bosta torej vzporedno v veljavi še nekaj let.

Novi standard ECE R129 je sedaj sprejet samo za otroške avtosedeže za otroke do višine 105 cm. Za večje otroke še ni novega standarda, ampak je še v pripravi. Pri avtosedežih skupine II+III (15-36 kg) torej trenutno ni nobenih sprememb in velja standard ECE R44/04.

i-Size

i-Size pomeni ISOFIX pritrditev v avtomobilu. Proizvajalci avtomobilov so in bodo začeli z prodajo novih avtomobilov, ki bodo imeli ISOFIX pritrdilne točke označene z i-Size, kar pomeni, da bo na to mesto mogoče varno namestiti vsak otroški avtosedež, ki je testiran po ECE R129. V kolikor pa ima avto le ISOFIX oznako pritrdilnih točk, pa bo mogoča varna pritrditev le v primeru, da proizvajalec otroškega avtosedeža testira kompatibilnost z določenim avtomobilom in je to zapisano v t.i. tipskem seznamu. To velja sedaj tudi za ISOFIX pritrditev po standardu ECE 44/04.

Kaj pa zakonske določbe v Sloveniji?

Z novim standardom testiranja avtosedežev se zakonske določbe s tem nič ne spreminjajo.

V praksi to pomeni, da boste lahko kupili in uporabljali avtosedeže, ki so testirani po standardu R 44/04 še vrsto let. Uveljavitev novega standarda R129 za vse sedeže bo postopna v naslednjem desetletju. Z novim standardom bo pri namestitvi avtosedežev v avto prihajalo do manj napačnih pritrditev, saj je poleg kvalitete avtosedeža zelo pomembna tudi njegova ustrezna in dosledna uporaba. Za varnost otrok med vožnjo je tako ključnega pomena, da je otroški avtosedež ustrezno in trdno nameščen v avtomobilu skladno z navodili proizvajalca, otrok pa tesno pripet z varnostnimi pasovi, prav na vsaki vožnji. Avtosedeži po novem standardu ECE R129 do višine otroka 105 cm bodo omogočali tudi namestitev nasprotno smeri vožnje (RECARO Zero.1).

Zelo pomembno je, da otroški avtosedež kupite, kjer vam svetujejo pri nakupu, pravilni vgradnji oziroma vam ga strokovno namestijo v avto.