Otroški avtosedeži skupina 0+ in njihova uporaba v avtomobilu

Koristne informacije o lupinicah.

Praksa pokaže, da otroške avtosedeže skupina 0+ malčki po večini prerasejo med osmim in desetim mesecem starosti (naj vas ne zavedejo reklame, kjer ponujajo razne avtosedeže – lupinice do 18. meseca starosti – merilo je do 13 kg in to je v povprečju 9. mesec, saj je potrebno upoštevati tudi otrokovo višino in njegovo zanimanje za dogajanje okrog sebe, saj težko vidi iz ležečega položaja v lupinici.

Otroški avtosedeži lupinice so zelo priročni, saj imajo ročaj za prenašanje (pri tem je zelo pomembna majhna teža avtosedeža). Lupinice so uporabne v stanovanju (kot ležalka- gugalnik), vendar pa pediatri ne priporočajo uporabe več kot dve uri hkrati. Če boste avtosedež uporabljali v prvih dveh, treh mesecih dojenčkovega življenja, ob nakupu pazite tudi na to, da ima avtosedež dodatne vložke oz. blazinice, ki služijo podpori glavice in ritke.

Lastnosti otroških avtosedežev skupine 0+ 

Večino avtosedežev za dojenčke je izdelanih iz plastike, a so kljub temu varni, saj morajo biti v avtomobilu pritrjeni nasprotno smeri vožnje in jih tri-točkovni avtomobilski varnostni pas »objame«. Obvezno in nujno je, da otrok gleda vzvratno na smer vožnje, saj le tako ob morebitnem trku pritisne na školjko avtosedeža s celim telesom. Vsi vemo, da ima dojenček v primerjavi s telesom nesorazmerno veliko glavo in šibke vratne mišice.

Novejšim avtosedežem se naslonjalo oz. višina zgornjih varnostnih pasov skupaj z oporo za glavico prilagaja glede na rast dojenčka. Imajo tudi možnost pritrditve z isofix sistemom, ki je veliko enostavnejši in priročnejši, saj ni potrebno ‘vleči’ varnostnega pasu čez školjko avtosedeža. Če imate v avtu na sovoznikovemu avtosedežu varnostno vrečo (air bag), potem jo je potrebno izklopiti (novejši avtomobili), oziroma je najbolje, da sedež namestite na zadnjo klop – vendar pozor – tudi tam obvezno v nasprotni smeri vožnje.